De Belastingdienst jaagt op btw-schulden van meer dan 50.000 euro. Die vallen volgens interne richtlijnen onder een extra zwaar boeteregime.
Wie zijn btw-schuld niet op tijd betaalt, krijgt van de Belastingdienst een zogeheten verzuimboete. Deze boete bedraagt in de meest gevallen 3 procent van de btw-schuld, maar kan oplopen tot 10 procent. Een verzuimboete wordt opgelegd als de Belastingdienst vermoedt dat er geen sprake is van opzet, maar slechts van laksheid of vergeetachtigheid van de belastingplichtige onderneming.
Als de Belastingdienst ernstige nalatigheid of zelfs opzet vermoedt, kan zij een vergrijpboete opleggen. Die bedraagt meestal 25 of 50 procent van de te betalen btw, maar kan oplopen tot 100 procent van dat bedrag.
Btw-schuld: fiscus strenger boven 50 duizend euro
Volgens onderzoek van ProceD, een bureau dat adviseert en procedeert bij geschillen met de Belastingdienst, meet de fiscus sinds enige jaren met twee maten: btw-schulden van meer dan 50.000 euro worden veel harder aangepakt dan lagere schulden. De onderzoekers komen tot deze conclusie na het bestuderen van de richtlijnen en werkinstructies van de Belastingdienst inzake het incasseren van achterstallige btw-schulden. Zij kregen inzage in deze richtlijnen nadat zij een beroep hadden gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).
Achterstallige schulden van minder dan 50.000 euro krijgen een verzuimboete van maximaal 10 procent. Maar volgens ProceD onderzoekt de Belastingdienst bij schulden boven de 50.000 euro haast standaard of de veel hogere vergrijpboete op zijn plaats is. Dit vergt meer boekenonderzoek en dus meer mankracht van de Belastingdienst, maar levert meer geld op dan wanneer hoge en lage btw-schulden gelijk zouden worden behandeld.
Het fiscaal adviesbureau waarschuwt ondernemers met een btw-schuld van meer dan 50.000 euro alert te zijn op boekenonderzoek van de Belastingdienst. Ambtenaren die zich aan de interne procedures houden zullen bij deze bedrijven extra hun best doen om aan te tonen dat er geen sprake is van laksheid of vergeetachtigheid, maar van opzet. Zodat zij een boete van minimaal 25 procent kunnen opleggen.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl